Klyp logo

het cloud archief

overzicht

blogtips, 25.05.2020 door Conny Tromp

Pas op voor datalekken bij thuiswerken

Bedrijven moeten oppassen dat zij geen persoonsgegevens lekken aan personen die geen toegang tot deze gegevens horen te hebben. Op kantoor is vaak alles goed beveiligd om dit te voorkomen, maar hoe nu als je medewerkers thuis werken?

Foto bij Pas op voor datalekken bij thuiswerken

Wat is een datalek?

Ieder bedrijf verwerkt persoonsgegevens. Je hebt gegevens van personeel, gegevens van leveranciers en gegevens van klanten. Deze gegevens moeten alleen voor bevoegden binnen jouw bedrijf toegankelijk zijn. Komen deze gegevens op straat te liggen, m.a.w. komen ze terecht bij iemand anders, dan spreek je van een datalek.

Meer informatie over datalekken vind je op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Risico’s op datalekken bij thuiswerkers

Met de komst van de coronacrisis zijn veel werkgevers van de ene op de andere dag genoodzaakt hun medewerkers thuis te laten werken. Grotere bedrijven hebben vaak een intranetoplossing, waar de medewerkers via een beveiligde verbinding vanuit huis kunnen inloggen. Maar voor de kleinere ondernemer is dit veel te duur.

Thuiswerkers werken dan vaak via al dan niet gratis cloudopslagdiensten, maar zijn deze voldoende beveiligd tegen datalekken?

Vermijd cloudopslagdiensten buiten de EU

De meest bekende cloudopslagdiensten zijn gevestigd buiten de EU. Dat maakt dat buitenlandse overheden bij je gegevens mogen als zij achten dat er een “aannemelijk belang bij is”. Komen jouw gegevens daar terecht, dan is er sprake van een datalek. Gebruik een cloudopslagdienst zoals Klyp, waarbinnen je documenten uitsluitend zijn opgeslagen op servers op Nederlands grondgebied die de AVG ondersteunen en voldoen aan de bepalingen van de GDPR.

Is de computer van je medewerker beveiligd tegen hacken?

Medewerkers die nu opeens starten met thuiswerken, doen dit vaak op hun eigen computer. Overtuig je ervan dat je medewerker zijn of haar computer goed heeft beveiligd tegen hackers, malware of ransomware.

Maak je medewerkers bewust

Bespreek met je medewerkers hoe zij zelf op veiligheid moeten letten, zoals:

Bewust veilig werken, samen met Klyp

Met onze Klyp software kunnen je medewerkers altijd en overal bij de bedrijfsdocumenten die ze nodig hebben voor hun werk. Vanuit huis kunnen zij de documenten die ze binnenkrijgen opslaan in ons online archiefsysteem. Zo zijn ze meteen zichtbaar voor de collega’s en doordat Klyp je helpt bij het geordend opslaan van je documenten zijn ze weer gemakkelijk terug te vinden.

Klyp is speciaal ontwikkeld voor de opslag van bedrijfsdocumenten in de cloud op servers op Nederlands grondgebied. Zo is je archief altijd online benaderbaar en kunnen je medewerkers, mét de nodige computerbeveiliging en bewustwording hoe veilig om te gaan met je inloggegevens, gemakkelijk en veilig plaats- en tijdonafhankelijk werken.

deel dit bericht